LOKAL Umeå

PA Lokal

Uppdrag

Nattklubben LOKAL i Umeå öppnade 2012 och etablerade sig på kort tid som den ledande aktören i Umeå. För att ytterligare säkra positionen som den absolut bästa nattklubben, och samtidigt möta gästernas allt högre krav på modern teknik, behövde ljud- och ljusanläggningen uppgraderas till nästa nivå. Vi fick i uppdrag att ta fram en modern nattklubbslösning med ny ljud-, ljus- och LED-teknik.

Lösning

En utmaning i lokalen var att takhöjden var relativt låg vilket ställde stora krav på val av rätt lösning och teknik. Eftersom det endast är DJs som använder scenen, och resterande del av lokalen är en enda stor nattklubb, kunde vi anpassa tekniken helt efter det. Vårt mål var att skapa en scen där DJn är artisten och få ett pulserande dansgolv med ljuseffekter som räcker hela vägen bak i lokalen.

För att ge de Djs som spelar maximalt fokus byggdes en 5×2 m transparent LED-vägg in som scenbakgrund. Bakom denna placerade vi 10 st sunstrip blinders som fungerar som publikljus och extra effekt. Eftersom takhöjden är låg ville vi inte blockera LED-vägg och blinders med ett vanligt DJ-bås. Detta byggdes därför istället i plexiglas. För extra sceneffekter används 2 st Atomic strobe samt 2 st CO2 Jet.

För att förlänga ljuseffekten från LED-väggen hela vägen ut över dansgolvet monterades 250 LED-dots upp i skenor i taket. Dessa är kopplade till LED-väggen och grafiken fortsätter därför ut över dansgolvet. LED-dottarna kan också styras som en egen ljuseffekt och användas som miljö- och allmänbelysning. Som kompletterande effektljus över dansgolvet används 14 st Martin SmartMAC, en moving-head armatur som är anpassad för fasta installationer eftersom den är helt fläktlös och i princip underhållsfri.

Samtliga väggar runt lokalen färgs in med Martin Tripix, en ljusstark LED-armatur med jämn färgåtergivning. Belysningen har god spridning och lyser också de sittgrupper som är placerade längs med väggarna.

All ljusutrustning styrs med Martin M-PC och kontrolleras enkelt från en touchpanel. För grafik och styrning av LED-väggen används Martin Maxedia Compact mediaserver.

LOKAL Umeå är den första nattklubben i Sverige som använder ljudanläggningen G3 från Seeburg. Nattklubben är bestyckad med 2 st G3 toppar och 6 st G-sub basar vilket räcker till mer än väl. Dj-utrustningen kommer från Pioneer.

 

Peter Haghjoo, ägare

” Det är verkligen en enorm skillnad mot tidigare - och allt bara fungerar utan strul! Sedan öppningen har vi fått mycket positiv respons från gästerna, vilket inte minst syns på kön som går hela vägen runt huset! ”

Liknande case

(Se fler case)