Solidaritet Arena

Familjen Ahlbom

Uppdrag

I maj 2013 fick vi i uppdrag av Familjen Ahlbom att ta fram ett förslag på installation av eventutrustning i deras nya etablering under Tele2 Arena. Ahlboms mål var att bygga Stockholms modernaste och flexiblaste eventlokal.

Vår utmaning var att lokalen, med kapacitet för 1500 personer, bestod av 3 st zoner som skulle kunna användas fristående men också som en enda stor yta. Lokalen skulle även fungera lika bra för företagsevent och middagar som för konserter och nattklubb vilket ställde höga krav på den tekniska lösningen och val av utrustning.

Lösning

Eftersom lokalerna inte var färdigbyggda började vårt arbete med en analys av de bygg- och konceptritningar som fanns. Utifrån dessa skapade vi 3D-visualiseringar av lokalerna så att vi på ett verklighetstroget sätt kunde rita in tekniken och i förväg pröva hur den skulle fungera. Visualiseringarna presenterades tillsammans med en teknisk specifikation och beskrivning av de olika funktionerna så att alla inblandade i projektet fick samma bild av vad som skulle göras.

Ljudanläggningen var sedan tidigare upphandlad och installerades av Hages i samarbete med tillverkaren Bose. Den består av ett väl tilltaget RoomMatch system som är speciellt anpassat efter lokalerna. Vårt uppdrag var att säkerställa att ljudanläggningen skulle fungera tillsammans med övrig teknik samt att komplettera med den kringutrustning som krävdes, exempelvis digitalmixerbord, multisystem, trådlösa mikrofoner/headset samt Dj-utrustning.

Ljusanläggningen delas in i allmänbelysning, miljöbelysning, scenljus och effektljus.

Miljöbelysningen består av 40 st Martin RUSH PAR1 som används för att belysa samtliga pelare i lokalen, 18 st Martin RUSH MH2 för punktbelysning och rörelser, samt drygt 300 st Traxon led-dots monterade i specialtillverkade skenor i taket. Varje ”dot” kan styras individuellt och användas både som allmänljus och som effekt.

Scenljuset består av 7 st Martin RUSH MH1 ”spottar”, 9 st Martin RUSH MH2 ”washar”, 11 st Sunstrip för publikljus samt 10 st Selecon Rama Fresnel som frontljus.

Effektljuset används framförallt för nattklubb och specialeffekter. Det består av 8 st Martin Atomic strobe och 8 st Martin RUSH MH3 ”beam” som kastar ut extremt fokuserade ljusstrålar i hela lokalen.

All ljusutrustning styrs med trådlösa touchpaneler. När lokalen är uppdelad i 3 separata zoner styrs varje zon med en egen panel. När lokalen används som en enda stor yta kontrolleras allt ljus som en helhet via en trådlös panel eller med DMX från mixplats.

Bildtekniken är en viktig del i en modern eventlokal. Utmaningen på Solidaritet Arena var att lokalen är väldigt långsmal vilket skulle göra det svårt för gästerna längst bak att se scenen. Det i kombination med att lokalen skulle kunna delas in i 3 zoner krävde en installation med många bildytor och kameror.

Vår lösning innebar att 8 st 2,65 m motordukar med tillhörande projektorer installerades jämnt fördelat i hela lokalen. 4 st i Zon 1, 2 st i Zon 2 och 2 st i Zon 3. Alla projektorer kopplades till en bildmixer placerad på mixplats och från den kan man nu styra vilka bilder som skall skickas ut till vilken zon. Ingångar till bildmixern finns i varje zon, på mixplats samt på scenen. På så sätt får vi ett mycket flexibelt system som fungerar både när zonerna används individuellt och som helhet, samtidigt som det enkelt går att koppla in källor på olika platser.

För att alla gäster tydligt skall kunna se vad som händer på scenen, oavsett var i lokalen de sitter, finns 2 st remotekameror installerade. De styrs från mixplats och kan programmeras för olika positioner. Kamerorna används också för dokumentation eftersom all utgående bild/ljud kan spelas in.

Som scenbakgrund sitter en 6×3 m Martin LC-2140 LED-skärm installerad. Skärmen är lågupplöst och används för loggor och grafik. Den är en del av scenshowen och fungerar som en stor ljuseffekt. LED-väggen styrs från en Martin Maxedia Compact mediaserver som är fullmatad med olika sorters grafik.

Framför LED-väggen sitter en 5 m duk med tillhörande ljusstark projektor. Den används för filmvisning/TV samt när man vill köra stora presentationer från scenen.

Specialeffekter är ett självklart inslag i en modern nattklubb. På Solidaritet Arena finns 4 st CO2 Jet installerade som blåser ut iskall kolsyra. För att framhäva ljuseffekterna finns också 3 st Martin K1 Hazemaskiner utspridda som ger en jämn dimma i hela lokalen.

Mer information

För bokning av Solidaritet Arena, kontakta:
Thomas Backhammar, Ahlbom Tailormade: thomas.backhammar@ahlbomtailormade.se

För mer information om installationen, kontakta:
Viking Grandin, Adapt AB: viking@adapt.se / +46 500 40 40 01

 

Thomas Backhammar, försäljningschef Familjen Ahlbom

” Helt ärligt så överträffade slutresultatet våra förväntningar och vi har uppnått en nivå vi inte trodde var möjlig. Lokalen är unik och vi har nu garanterat en av Sveriges mest välutrustade event- och nattklubbsanläggningar. Självklart blir kunderna imponerade! ”

Liknande case

(Se fler case)