LED storbildsskärmar

En LED-skärm är en ljusstark bildyta som kan användas inomhus och utomhus. LED-skärmen är uppbyggd av många små dioder som tillsammans skapar en synlig bild. Dioderna sitter monterade i paneler som i sin tur monteras ihop till en storbildsskärm i valfri storlek.

Fördelen med en LED-skärm jämfört med exempelvis en projektor är att LED-skärmen kan användas i ljusa miljöer, exempelvis utomhus, samt att de kan byggas mycket stora. Nackdelen är att det inte går att få samma höga upplösning som med en projektor. Upplösningen på en LED-skärm kallas ”pixelpitch” och innebär att man mäter avståndet mellan dioderna. Ju mindre avstånd det är mellan LED-dioderna desto högre upplösning får LED-skärmen. Ju högre upplösning en LED-skärm har, desto fler dioder går alltså åt, och desto högre blir också kostnaden för att hyra/köpa den.

En tumregel när man räknar upplösning på en LED-skärmar är att 1 mm pixelpitch motsvarar 1 m siktavstånd. Om en LED-skärm har 10 mm pixelpitch behöver man alltså stå på ca 10 m avstånd för att se en bra bild. Om LED-skärmen har 6 mm pixelpitch räcker det att stå på ca 6 m avstånd för att få en bra bild.

Adapt hyr ut, säljer och installerar olika sorters LED-väggar. Vilken du väljer beror på användningsområdet.


Lågupplösta LED-väggar
Kallas också ”kreativ LED”. Den här typen av LED-paneler används för exempelvis scenbakgrunder eller som dekorinslag. Den är inte lämplig att visa tydliga bilder eller filmer på men passar däremot utmärkt för grafik och effekter. En lågupplöst LED-vägg är mycket vanlig vid klubbevent där man vill ha stora skärmar till en låg kostnad och där LED-väggen då fungerar som en stor ljuseffekt. En lågupplöst LED-vägg har normalt en pixelpitch som är minst 20 mm.

Högupplösta LED-väggar
En högupplöst LED-vägg används när man tydligt skall se vad som visas, exempelvis film, bilder och texter. Pixelpitchen(upplösningen) på dessa skärmar är normalt 16 mm eller tätare. Ju närmare gästerna skall stå skärmen och se en tydlig bild desto högre upplösning behövs. Exempel på en högupplöst LED-skärm är våra LED-paneler som har 3,1 mm pixelpitch, P3.

Mobila storbildsskärmar
Alla LED-skärmar är i grunden mobila, men vissa är mer mobila än andra. Eftersom LED-skärmarna är uppbyggd av moduler kan de enkelt flyttas mellan olika platser. Ett sätt för att ytterligare korta ner tiden för etablering och avetablering är att montera modulerna på en trailer eller container. Vi använder ContainerLED som har en 9×5 m högupplöst 4,8 mm LED-skärm för utomhusbruk, den är klar för körning efter ca 30 minuter. Här kan du läsa mer om ContainerLED.